Heroes Gym Blog

Tělesný tuk- oba extrémy škodí

Čím více se blíží letní období, tím více se stávají témata jako snižování hmotnosti a odbourávání přebytečného tuku aktuálními. Nadbytek tělesného tuku je zdraví škodlivý – na tom se shodne asi většina lidí, a to jak z řad odborné, tak i laické veřejnosti. Jenže co když tělesného tuku naopak extrémně nízké množství?

 

V dnešní době se kolem sebe často setkáváme se dvěma protipóly. Na jedné straně stojí velká část populace s nadváhou, někdy i obezitou, na straně druhé stojí kult fitness (možno také bodybuildingu.. říkejme tomu, jak chceme), které razí heslo “čím méně procent tělesného tuku, tím lépe”… ale je tomu skutečně tak? My osobně zastáváme názor, že extrémně nízké procento tělesného tuku je také zdraví škodlivé. Proto jsme si pro Vás připravili článek, který Vám ozřejmí, proč je rozumné procento tělesného tuku důležité pro správné fungování organismu.

1. Zásobárna energie

Tělesný tuk slouží jako bohatá zásobárna energie. Energie se z tukových zásob uvolňuje po delší době hladovění (hladovění tedy není vhodný způsob, jak se nadbytečných tukových zásob zdravým způsobem zbavovat), při nemoci nebo při zvýšené a dlouhotrvající fyzické aktivitě. Osoba s extrémně nízkým procentem tělesného tuku se tedy pravděpodobně bude hůře vypořádávat s náročnou nemocí, extrémními podmínkami (trek v horách) a tak dále..

2. Mechanická a tepelná ochrana

Viscerální (neboli orgánový) tuk slouží jako mechanická a tepelná ochrana vnitřních orgánu. U některých orgánů je dokonce určité množství tuku důležité pro jejich udržení na správném místě, to se týká například ledvin. Navíc ledviny jsou uloženy tak, že přiléhají na zadní část břišní stěny, kde jsou se svými cévami relativně snadno zranitelné – silné údery nebo bodnutí do zad.

3. Tvorba hormonů

Tuková tkáň je důležitým místem tvorby řady hormonů, a tak se významně podílí na metabolických dějích, regulaci příjmu potravy a obranyschopnosti organismu. U žen může nízké procento tělesného tuku způsobit rozvrat menstruačního cyklu, neboť tuková tkáň je důležitá pro konverzi neaktivní formy hormonu na formu aktivní – to se týká například estrogenů. Estrogeny jsou hormony, které mimo jiné blokují odbourávání kostní hmoty. Při nedostatku těchto hormonů se může žena potýkat s osteoporózou (patologickým úbytkem kostní hmoty) i ve velmi mladém věku. Osteoporóza je problém týkající se zejména žen po menopauze, kdy pohlavních hormonů přirozeně ubývá.

Z výše uvedeného vyplývá, že extrémní nedostatek tělesného tuku může být také zdraví škodlivý, proto jak se říká – všeho s mírou… tedy i hubnutí s mírou

Trápí Vás nadbytek tělesného tuku a nevíte, jak se ho zbavit? Napište nám, rádi Vám s hubnutím poradíme. U nás se zaměřujeme na hubnutí zdravou, zábavnou a udržitelnou formou!

Bc. Michaela Vítková
Aleš Vítek

heroesgym

My nejsme fitness, my jsme HEROES GYM!

Provozovna Heroes GYM

HEROES GYM PRG s.r.o.
OC CÍL, 1.patro
Topolová 2571/13
Praha 10, Záběhlice

info@heroesgym.cz
+420 777 089 245